Koronavírus: Čína hlási 49 nových prípadov koronavírusu

15.06.2020 Celý región

Peking 15. júna (TASR) – Čínske úrady dnes oznámili 49 nových prípadov nákazy koronavírusom, informuje agentúra AFP.

Čína dostala epidémiu ochorenia COVID-19 v krajine do značnej miery pod kontrolu pomocou prísnych obmedzení pohybu zavedených začiatkom roka. Nové ohnisko nákazy však bolo teraz spojené s tržnicou v južnej časti Pekingu, kde predávajú mäso a zeleninu. Okrem nových prípadov v Pekingu, tri nové prípady potvrdili aj v provincii Che-pej.

V dôsledku tejto situácie zaviedli v metropole nové karanténne opatrenia - obyvateľom nariadili zostať doma v 11 obytných blokoch v okolí zmienenej tržnice. V meste uzavreli aj viaceré ďalšie trhy a úrady nariadili inšpekcie bezpečnosti potravín v maloobchodných a veľkoobchodných prevádzkach po celom Pekingu. Národná zdravotnícka komisia uviedla, že plánuje otestovať 46 000 obyvateľov v danej oblasti.

Celkovo je momentálne v Číne 177 ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19, z toho dva prípady majú ťažký priebeh. Ide o najvyšší počet nakazených od mája.
 
 

V Česku sa koronavírusom nakazilo už vyše 10 000 ľudí

Praha 15. júna (TASR) – Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Česku stúpol o 33 na celkových 10 024, informovalo v pondelok ráno tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Z údajov ministerstva taktiež vyplýva, že v ČR podľahlo chorobe COVID-19, spôsobovaného týmto novým druhom koronavírusu, dovedna 329 osôb.

V Českej republike sa tiež dosiaľ vyliečilo 7226 pacientov. Aktuálne chorých je 2469 ľudí. V krajine podľa posledných údajov vykonali spolu 496 417 laboratórnych testov na koronavírus. Prvé prípady koronavírusovej nákazy v ČR zaznamenali 1. marca.
 
 

Nemecko zaznamenalo 192 nových prípadov nákazy koronavírusom

Berlín 15. júna (TASR) – Nemecko potvrdilo v pondelok 192 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu 24 hodín. Celkový počet nakazených stúpol na 186 461, píše agentúra DPA s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha.

Počet obetí pandémie vzrástol o štyri na 8791. Úrady evidujú 400 novovyliečených pacientov, čím sa celkový počet vyliečených zvýšil na 172 600.

Takzvané reprodukčné číslo nového koronavírusu (R0), ktoré meria jeho schopnosť šíriť sa, stúplo na 1,05. To znamená, že každá infikovaná osoba nakazí jednu ďalšiu. V nedeľu bolo R0 1,02.

Inštitút Roberta Kocha, ktorý je nemeckým spolkovým ústavom na kontrolu a prevenciu chorôb, zverejňuje od polovice mája aj tzv. sedemdňové reprodukčné číslo, ktoré odráža dlhšie obdobie a menej tak podlieha kolísaniu. Podľa inštitútu je hodnota tohto čísla aktuálne 1.

Hoci Nemecko zaznamenalo veľké množstvo prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, počet úmrtí je v porovnaní s okolitými krajinami relatívne nízky.

V pondelok Nemecko zrušilo varovanie pred cestovaním do 27 členských krajín Európskej únie.
 
 

Bulharsko ruší od ďalšie opatrenia napriek nárastu nákaz koronavírusom

Sofia 15. júna (TASR) – Bulharsko dnes uvoľnilo ďalšie opatrenia zavedené proti šíreniu nového koronavírusu aj napriek nedávnemu prudkému nárastu prípadov nákazy a obavám, že krajina zažíva druhú vlnu infekcií. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Nosenie tvárových masiek vo vnútorných verejných priestoroch, ako sú obchody, už vo východoeurópskej krajine nie je povinné, hoci toto opatrenie stále platí vo verejnej doprave, lekárňach a nemocniciach.

Znovu sa môžu otvoriť nočné kluby, môžu sa tiež opäť konať konferencie a kongresy, povolené sú aj športové podujatia a tréningy vo vnútorných priestoroch. Pri všetkých aktivitách sa však musia dodržiavať protiepidemické opatrenia, ako napríklad sociálny odstup, upozornila bulharská vláda.

Uvoľnenie nastáva v čase, keď Bulharsko hlási rekord v počte nákaz zaznamenaných za týždeň. Od 8. do 14. júna tam zaznamenali 555 nových prípadov infekcie, čo je najviac od prepuknutia pandémie.

Balkánska krajina sa pravdepodobne nachádza uprostred druhej vlny, vyhlásil bulharský hlavný zdravotnícky inšpektor Angel Kunčev. V nedeľu večer bolo v krajine s takmer siedmimi miliónmi obyvateľov zistených celkovo 3266 prípadov nákazy a 172 úmrtí.

Od pondelka už nie je povinná ani karanténa pre cestujúcich prichádzajúcich z Talianska, Španielska, Malty, Írska a Holandska.

Cestujúci z množstva štátov Európskej únie a schengenskej zóny - vrátane Nemecka - nemajú povinnosť karantény už od 1. júna. Avšak cestujúci zo Švédska, Británie, Belgicka a Portugalska, ako aj z tretích krajín, musia zostať v karanténe 14 dní.

Takisto nie je jasné, kedy sa znovu otvoria veľké hotely na pobreží Čierneho mora, obľúbenom medzi turistami, napísala tlačová agentúra DPA.
 
 

Jedinou obeťou koronavírusu bola v Maďarsku za nedeľu 101-ročná žena

Budapešť 15. júna (TASR) – Za uplynulých 24 hodín sa v Maďarsku nakazilo novým druhom koronavírusu šesť ľudí a zomrela jedna 101-ročná pacientka trpiaca chronickými chorobami. Počet obetí choroby COVID-19 stúpol na 563 a nakazených na 4076, informoval v pondelok krízový štáb na svojej stránke koronavirus-gov.hu.

Počet aktívne infikovaných je 1028. Z ochorenia sa vyliečilo 2485 osôb. Hospitalizovaných je 275 pacientov, z nich 19 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

Koronavírus sa objavil celkovo v 34 domovoch dôchodcov, kde sa nakazilo 915 seniorov, z ktorých sa 561 vyliečilo a 133 ochoreniu podľahlo. Najviac obetí bolo v sociálnom zariadení na Peštianskej ceste v Budapešti, kde zaznamenali 52 úmrtí. V úradnej domácej karanténe je 7707 ľudí. Počet testov na nákazu koronavírusom dosiahol 235 377.
 
 

Na následky pandémie môžu podľa UNICEF zomrieť tisíce ďalších detí

Ammán 15. júna (TASR) – Detský fond OSN (UNICEF) v pondelok upozornil, že v najbližších šiestich mesiacoch môžu na následky pandémie nového druhu koronavírusu v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky zomrieť desaťtisíce ďalších vo veku do piatich rokov. Informovala o tom agentúra AP.

Vírus komplikuje malým deťom prístup k základnej zdravotnej starostlivosti vrátane liečby ťažkej formy podvýživy, zápalu pľúc a novorodeneckej sepsy, čím sú vystavené zvýšenému riziku, uviedol regionálny riaditeľ UNICEF-u Ted Chaiban.

Experti z UNICEF-u tento odhad založili na štúdii americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa z mája, ktorá skúmala nepriame následky pandémie na úmrtnosť matiek a detí v krajinách s nízkymi a strednými príjmami.

UNICEF sa zameral na desať krajín Blízkeho východu a severnej Afriky, kde žije 41 miliónov detí vo veku do piatich rokov.

"Ak budeme naďalej registrovať populácie, ktoré neveria zdravotníctvu a nemajú prístup k základnej zdravotnej starostlivosti, v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov môže zomrieť ďalších 51 000 detí vo veku do 5 rokov, čo predstavuje 41-percentný nárast oproti predchádzajúcim prognózam," povedal Chaiban.

Chaiban podotkol, že aj v tom "v najlepšom prípade" zomrie na následky pandémie v priebehu najbližšieho polroka ďalších 11 000 malých detí.

Obzvlášť znepokojujúca je situácia v Jemene, Sudáne a Džibuti, v ktoré mali zlý stav v zdravotníctve ešte pred pandémiou, dodal.
 
 

Rusko zaznamenalo najmenej nových prípadov nákazy za viac ako mesiac

Moskva 15. júna (TASR) – Rusko oznámilo v pondelok 8246 prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Ide o najnižší denný nárast od 1. mája. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

Moskva, ktorá je ohniskom epidémie v Rusku, zaznamenala 1359 nových prípadov, Moskovská oblasť 689, Petrohrad 252 a Sverdlovská oblasť 233. Až 2831 z nových prípadov nevykazuje nijaké symptómy.

Počet prípadov stúpol v pondelok o 1,6 percenta v porovnaní s 1,7-percentným nárastom v nedeľu. Celkovo Rusko eviduje 537 210 prípadov infekcie. Vyliečilo sa už 284 539 ľudí, čo predstavuje 53 percent z celkového počtu nakazených.

Počet obetí koronavírusovej pandémie vzrástol o 143 na 7091. Smrtnosť na chorobu COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v Rusku 1,3 percenta.

Takzvané reprodukčné číslo nového koronavírusu (R0), ktoré meria jeho schopnosť šíriť sa, kleslo na 1,0. Vo väčšine oblastí vrátane Moskvy kleslo pod 1,0.
 
 

Peking posilňuje opatrenia: Začala v Číne druhá vlna koronavírusu?

Peking 15. júna (TASR) – Predstavitelia Pekingu v pondelok oznámili, že zatvoria všetky vnútorné športové a voľnočasové priestory. Hlavné mesto posilňuje opatrenia, aby vyriešilo nový výskyt nákazy koronavírusom. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Predstaviteľ čínskeho hlavného mesta Sü Jing novinárom povedal, že všetky mestské oblasti musia "zvýšiť dezinfekciu verejných priestorov a dočasne zatvoriť športové a rekreačné vnútorné zariadenia", ako aj posilniť kontroly teploty tela a zabrániť vstupu osôb, ktoré nie sú obyvateľmi Pekingu.

Čína hlásila v pondelok 49 nových prípadov nákazy koronavírusom po celej krajine. Z nich 36 zistili v Pekingu, ktorý zaznamenal prudký skok 79 nových prípadov ochorenia COVID-19 za posledné tri dni.

Na predmestí Pekingu na veľkom farmárskom trhovisku Sin-fa-ti totiž vypukla nová nákaza koronavírusom, čo vyvolalo obavy z druhej vlny v čínskej metropole, uviedla agentúra DPA.

Sin-fa-ti je najväčší farmársky trh v Číne, pokiaľ ide o hodnotu transakcií, a poskytuje Pekingu až 90 percent čerstvého ovocia a zeleniny.

Pre "zanedbanie povinností" odvolali Čou Jü-čchinga, zástupcu starostu v juhozápadnej štvrti Feng-tchaj, kde sa nachádza spomínané trhovisko Sin-fa-ti. Odvolaného zástupcu v súčasnosti vyšetrujú.

Prepustení za tento nový výskyt nákazy v Pekingu boli tiež Wang Chua, tajomník výboru komunistickej strany pre správnu oblasť Chua-siang v spomínanej štvrti Feng-tchaj, a generálny riaditeľ trhoviska Čang Jüe-lin.

Vo štvrti Feng-tchaj s trhoviskom bol zavedený "vojnový režim", pričom ďalších 11 štvrtí úplne uzavreli a postavili aj cestné zátarasy.
 
 
 

Vyberte región